Online MP-meet, thema vrijheid

Wanneer
19:00 - 20:30
maandag, 25 mei 2020

Vanavond hebben we weer een online Mad Pride meet met het thema Vrijheid. Om mee te doen aan het gesprek, ga je om 19.00 uur naar: https://meet.jit.si/madpride_meeting.

In februari waren we weer gestart met een periodieke Mad Pride meeting, een open inloop op maandag avond in een ruimte die Enik beschikbaar stelt voor Mad Pride activiteiten elke 3e maandag is Socrates gesprek waar onder leiding van een gespreksleider met behulp van vragen een onderwerp wordt uitgediept, de bezoekers kiezen ervoor hun casus te delen zodat met de hele groep met verschillende perspectieven er naar gekeken kan worden en iedereen bijdraagt aan het vormen van een definitie. Daar hebben we het eerder over vrijheid gehad. Doordat met de corona maatregelen er geen bijeenkomsten meer mogelijk waren zijn we al snel online meetings gaan houden met behulp van video bellen, afgelopen maandag hadden we het over corona maatregelen. Omdat er afgelopen week in de Facebook groep van Mad Pride veel discussie was over wat soort berichten gewenst zijn en wie daarover zou kunnen beslissen is het heel relevant om aankomende maandag het over vrijheid te hebben om te praten over vragen zoals:

  • Heeft iedereen de vrijheid om alles te zeggen wat ze willen?
  • Wie bepaalt wat mag?
  • Hoe voeren we het uit?

Daarin is belangrijk dat vrijheid niet ten koste gaat van veiligheid.

Bijvoorbeeld: mijn vrijheid om met mijn armen te zwaaien.

  • Ik doe dit onbelemmerd totdat ik bij de neus van een omstander kom.
  • Dan ontmoet mijn vrijheid de veiligheid van een ander.
  • Haar belang bepaalt of ik mijn vrijheid wil gebruiken.

Een eenvoudige oplossing daarvoor is het gebruik van inhoudsmelding (in het Engels heet dat een content warning). Voor elk bericht plaats je in een zin wat er in het bericht besproken wordt en worden er een aantal witregels gelaten zodat je op ‘lees verder’ moet klikken voordat je de inhoud ziet die vervelend kunnen zijn. Dat is voor iedereen anders en kost niet veel moeite maar kan een groot verschil maken.

Voorbeeld:

inhoud; autoritair gedrag
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
dit is een voorbeeld van hoe je inhouds- melding kan doen,
zodat je geen gebruik hoeft te maken van een onafhankelijke admin die niet weet wat onveilig voor anderen betekend en wat de bedoeling van de plaatser van het bericht is.
Plus dat als je de Facebook groep zo instelt dat er toestemming gegeven moet worden het langer kan duren tot een bericht geplaatst wordt.
Daarom vind ik de inhouds- melding de prettigste optie, komen jullie maandag avond om 7 uur meepraten in Jitsi? Ga dan om die tijd naar: https://meet.jit.si/madpride_meeting.