Avond filosofie & psychiatrie

Wanneer
19:30 - 21:30
maandag, 09 september 2019
Inloop vanaf
19:00

Vaartscherijnstraat 51
3523 TB Utrecht
Nederland

Op maandag 9 september a.s. organiseren wij bij Enik Recovery College Hoograven een avond Psychiatrie en Filosofie met een Socratisch Gesprek. De gespreksleiding is in handen van Joop Kools (initiatiefnemer en begeleider van de maandelijkse Socratisch Cafés van Utrecht in Dialoog).  

Het thema is "Het bezit van vrijheden en autonomie binnen de psychiatrie".  

Wie deelneemt als hulpvrager in de psychiatrie komt vaak in aanraking met beperkingen die soms een, vanuit de psychiatrie en samenleving bekeken, specifiek beeld geven van de vrijheidsmogelijkheden en autonomie van een persoon. De regels, verantwoordelijkheden en tradities van het systeem en vakgebied lijken daarin bepalend te zijn. Het duidelijkst wordt dat voor hen, die onder rechtelijke dwang met de psychiatrie te maken krijgen. Maar ook daarbuiten kan bijvoorbeeld de macht van (het gebrek aan) kennis invloed hebben op de bewegingen van een hulpvrager. Het kan behoorlijk ingewikkeld zijn om als individu in de psychiatrie in te staan voor eigen vrijheden en autonomie.  

De deelnemers worden uitgenodigd om een zaak in te brengen die verband houdt met dit thema. In het Socratisch Gesprek zullen de aanwezigen aan de hand van vragen proberen meer inzicht in het ingebrachte probleem te krijgen. Het eigen oordeel wordt hierin uitgesteld en er wordt ook geen advies gegeven. Pas aan het eind geeft iedereen afzonderlijk een idee hoe, volgens hem of haar, dit probleem aangepakt kan worden. 

Iedereen is welkom!  

Opgeven als deelnemer kan via discussie@madpride.nl. Wil je op de hoogte gehouden worden van de verschillende filosofie-avonden die wij organiseren? Stuur dan een mailtje naar filosofie-subscribe@madpride.nl.

Met hartelijke groet,

Caroline Gerfin
Bauke Conijn
Gina Bottger