Mad Pride Mars - 11 November 2022

Elke 11e van de maand organiseer ik een Mad Pride bijeenkomst in Lunetten, omdat zij de ruimte beschikbaar stellen voor dit soort activiteiten. Vanaf oktober 2021 probeer ik elke maand een bijeenkomst te verzorgen, het begon in ACU maar doordat we daar afhankelijk zijn van anderen en het tijdens de Covid pandemie moeilijk voor ze was om open te gaan zijn we naar een huiskamer in Lunetten gegaan waar altijd iemand thuis is en ze niet op (horeca) regels hoeven te letten. Daar hebben we regelmatig een bijeenkomst gehad, er kwamen meestal wel een paar mensen waardoor het interessante gesprekken gaf. Als ik niet aanwezig kon zijn organiseerde ik het ergens anders, zo doende is het twee keer in Rotterdam geweest, iedereen kan altijd een Mad Pride bijeenkomst organiseren, als je het doorgeeft aan info@madpride.nl zullen we het in de agenda zetten en er bij aanwezig proberen te zijn.

Foto van Mad Pride protestborden uitgestald tegen een canta en rolstoel. Op een van de borden staat "opsluiting = geen alternatief voor echte aandacht". Vier borden gedenken mensen die vanwege hun handicap door politie zijn vermoord.

Afgelopen maand was ik wat laat met het aankondigen en toen ik de datum 11-11 zag vond ik het tijd om het wat publieker te doen, 11 is ons getal daarom doen we de activiteit op de elfde van de maand. In de 11e maand mag het wel wat specialer, dus had ik bij de gemeente Utrecht een mars aangekondigd met als doe: zichtbaarheid van mensen met GGZ ervaring. Ik had gemeld dat we tussen 16.00 en 23.59 van Altrecht in Lunetten naar Enik in Hoograven zouden lopen en dat we geluidversterking en spandoeken zouden hebben. Later die dag belde de ambtenaar om te vragen wat het plan was en hoe de versterking zou zijn, ik had een gitaar versterker met microfoons in gedachte, de ambtenaar nam aan dat het om Bluetooth speakers zou gaan, dat komt genoeg in de richting dus dat had ik bevestigd. Dus mijn plan was goedgekeurd. Nu nog hopen dat er mensen komen, ik had een mail naar de Vrije Bond lijst gestuurd, het op FB gezet en de mensen die interesse hebben een privé bericht gestuurd, helaas konden zij niet. Ondanks dat was heat een gezellige middag geworden waar we met minimale voorbereiding toch een Mad Pride mars hebben gehad.

Hopelijk kan het volgend jaar groter, daarom kondigen we nu alvast de Mad Pride mars aan op 11 november 2023, verdere details bedenken we ter zijner tijd. Heb je zin om te organiseren of ideeën mail ons dan zodat we er een geslaagde dag van kunnen maken.

Deze 11e stond ik om 4 uur mijn canta uit te ruimen, ik kon het spandoek niet vinden maar had de borden van eerdere protesten en marsen (2020) meegenomen. Omdat er best veel mensen langs fietsten moest ik regelmatig uitleggen waarom we daar waren: tegen dwang en meer budget voor de ggz zodat er meer aandacht kan zijn.

Na een kwartier kwamen de eerste mensen die ik persoonlijk had uitgenodigd, en even later kwamen er nog twee die het concept van een simpele mars leuk vonden, we hebben ruim een uur gepraat over de psychiatrie, wachtlijsten in Altrecht en transzorg. Een van de aanwezigen had ervaring met Altrecht, dus hadden we toch een soort van toespraak. Omdat ze om 5 uur bij Enik sluiten had het geen zin meer om daar naar toe te gaan dus hebben we nog wat langer gesproken. Nadat de eerste weg moest begonnen we allemaal af te vragen hoe lang we nog zouden blijven, iemand zei dat die trek begon te krijgen dus besloten we naar een snackbar op de route te gaan. We hadden de borden met de onderstaande teksten bij ons. Het was dus een “echte” mars.

opsluiting = geen alternatief voor echte aandacht

opsluiting is geen zorg zorg is aandacht

Na het eten gingen we allemaal naar huis. Het was een geslaagde dag. Ik kijk uit naar volgend jaar. Als we er dan eerder aan denken kunnen we er echt iets van maken.

Labels