Februari bijeenkomst 2022

Helaas was ik weer 10 minuten te laat. De aanwezige bewoners wisten niet meer dat mijn gekozen naam Wonko is, dus was er wat verwarring toen ze aan kwamen. Gelukkig waren ze al wel binnen toen ik aan kwam dus is het toch goed gekomen. Een van ons had last van de oude sigaretten rook in de huiskamer. Het was relatief warm dus zijn we buiten gaan zitten. Ik zal de publieke uitnodiging blijven plaatsen maar deze mensen had ik afgelopen week persoonlijk gevraagd. Eén van hen was er voor de eerste keer bij. De mensen die eerder zijn geweest probeer ik altijd eraan te herinneren.

Afbeelding van de poster waarop met voornamelijk rode en blauwe stift aantekeningen gemaakt zijn tijdens de bijeenkomst. Naast tekst staan er ook verschillende tekeningen op.

Doordat ik laat was, had ik mijn spullen niet op orde. Het bord kwam pas later op de tafel te liggen. Die hadden we er eerst bij gezet, niet omdat het volgende week Valentijnsdag is, maar omdat het zo warm is en de natuur ook van slag.

A We begonnen over bloesemende planten te praten. In Japan hebben ze de daar een mooie familie traditie. Zodra de kersenbloesem bomen in bloei staan gaan ze met familie en vrienden picknicken onder die bomen die dan bol staan van de kleine roze witte bloemblaadjes die er ook af en toe afvallen. daar gaan ze dan eten, sake drinken en gedichten voordragen (ik weet niet of dit ook nog echt zo gebeurd of het een idyllische traditie is).

B In Roemenië zijn de resten van de voorjaars- traditie nog zichtbaar, maar dat wordt snel overgenomen door economische motieven. Het is zoals we hier traditioneel Valentijnsdag gebruikten om een persoon die je leuk vindt anoniem te vragen of het wederzijds is met een kaartje. Dat wordt nu overgenomen door dure uitjes met cadeaus en veel chocola. Het traditionele Mărțișor waarbij in Roemenië een rood wit armbandje aan de geliefde wordt gegeven waar een symbolisch muntje aan zit die de ontvanger dan hangt in de eerste boom die begint te bloesemen, maar dat is aan het veranderen in cadeaus met een rood wit lintje erom.

C Iemand anders vertelde over een zeer geslaagde Valentijns date waarna we leuke en absurde valentijnsverhalen gingen uitwisselen. Iemand had de dag al volledig gepland: eerst een fles kersen wijn openen en dan aan de bak met valentijns-ijs beginnen. Dat alles zonder dat je hoeft te delen of commentaar krijgt over het eten van een bak ijs.

D Deze persoon had vragen over aromantisch zijn (de aromantische vlag is groen wit grijs zwart) wat goed uitkomt want ik ben daar ook een tijdje mee bezig geweest en heb besloten geen vaste romantische relatie meer te willen. Ik voel het allemaal niet zo sterk en verwar gevoelens van vriendschap met romantische gevoelens. In de A-spec gemeenschap wordt dat Quoiromantisch genoemd. Daarna hadden we het over de andere aantrekkingskrachten en hoe die voor iedereen anders kunnen voelen. Die persoon voelt zich aegosexueel, wat betekend dat je het concept of fantasie wel leuk vind maar de realiteit niet. Voor de mensen die het interessant vinden hier zijn nog een aantal termen.

En zo kwamen we bij flirten en wat de zichtbare signalen zijn en dat die ook vaak te zien zijn als vrienden met elkaar praten. Het lijkt me leuk om me bewust te zijn van die signalen en ze bewust op de verkeerde momenten te gebruiken om de omgeving te verwarren. Omdat ik mezelf autochoriseksueel noem wat ook een DSM notitie heeft maar door de aseksuelen werd gebruikt om te omschrijven hoe het is om niet tot mensen seksueel aangetrokken te voelen maar wel het concept of de fantasie van een mens, anderen noemen zich aegoseksueel omdat ze alleen de fantasie leuk vinden maar niet geassocieerd willen worden met de DSM definitie die seksuele aantrekking tot objecten betekend. Een soort van kink of fetisj zoals mensen auto’s geil vinden (of zoiets, ik snap het allemaal niet).

F Er kwam iemand met de film titel Titane en ik heb net de trailer gekeken, ziet er goed maf uit, die film wil ik wel zien.

We hadden het over afgezaagde Valentijns dingen en over verplichtingen en ongemakkelijke momenten in relaties. Bijvoorbeeld dat je partner zegt "ik hou van je" en dat je dat dan terug moet zeggen. Ik denk dat het me ooit gelukt is om het XKCD grapje te maken zonder enorme ruzie te krijgen, maar misschien is het slechts een droom geweest.

G & H In plaats van vanuit jezelf te zeggen wat je voelt voor een persoon is het fijn als de ander zegt tegen je: ik zie dat je van me houdt. Dat vond ik een hele mooie gedachte en we hadden er ook een praktijk voorbeeld bij iemand vertelde dat als zich niet goed voelt dat het dan kan helpen als iemand diens hand vast pakt, dat wordt dan direct gedefinieerd als romantisch gedrag tussen romantische stelletjes maar dat hoeft niet. In dit geval zorgt het dat die in het hier en nu blijft en met de situatie om kan gaan door die aanraking. De uitspraak van sint Augustinus “Amo: Volo ut sis”. Nu ik het opzoek zie ik dat Arendt (de persoon die door sommigen filosoof wordt genoemd) deze bijbel vers ook gebruikte die zoiets ‘als ik wil dat je bent’ betekend.

En daarmee sloten we onze bijeenkomst af, kom je volgende keer ook? Ik ben benieuwd wat jij dan aan het gesprek en de tekening toe voegt.
PS. naast het bad staat nog een voet met de tekst zijn je voeten nog warm?